Therapie

Individuele therapie

Individuele therapie richt zich op het verbeteren van jouw emotionele en sociale gezondheid. Het gaat hierbij om het oplossen van persoonlijke problemen, die het dagelijks functioneren belemmeren. De therapie richt zich op het verbeteren van communicatieve vaardigheden, het versterken van je zelfbeeld en het omgaan met emoties. Het doel van de therapie is om jou te helpen beter te functioneren in je dagelijks leven en persoonlijke problemen op te lossen.


Partner-relatietherapie

Partner-relatietherapie is een vorm van systeemtherapie. Tijdens de therapie is er veel aandacht voor de onderlinge interactiepatronen tussen partners en de verbetering hiervan. Daarnaast is er veel aandacht voor emotionele ervaringen binnen de relatie. Vaak lopen emoties hoog op. Dit is begrijpelijk, omdat we de ander niet kwijt willen raken. Relatietherapie kan helpen om weer in verbinding te komen met elkaar.


Gezins- en/of familietherapie

Gezins- en/ of familietherapie is ook een vorm van systeemtherapie, waarbij de relaties binnen een gezin met (jonge) kinderen of tussen (volwassen) familieleden voorop staan. In de therapie worden alle betrokkenen zich bewust van de manier waarop ze op elkaar reageren en krijgen ze zicht op de invloed die ze op elkaar hebben. Van daaruit wordt er gewerkt naar een oplossing.




Maatwerk

Omdat ieder mens anders is en er tijdens een proces vaak ook steeds iets anders nodig is, is iedere sessie maatwerk. 

Samen onderzoeken we wat nodig is. Vaak betekent het dat we stilstaan bij gebeurtenissen die geleid hebben tot bepaalde patronen, zodat deze doorbroken kunnen worden. 

Als therapeut werk ik integratief, hetgeen inhoudt dat ik de kennis van de verschillende opleidingen en cursussen die ik heb gedaan en mijn ervaring samenbreng tijdens de therapie. 

Ik maak vooral veel gebruik van inzichten en interventies uit onderstaande behandelvormen. 

Naast gesprekken is er ook ruimte voor oefeningen en lichaamsgerichte interventies. We kijken samen wat goed voelt en wat bij jou of bij jullie past.

Behandelvormen

Systeemtherapie

Wat is systeemtherapie?

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie. Andere namen voor systeemtherapie zijn ook wel: partner-relatietherapie, gezinstherapie, familietherapie. 

Het belangrijkste kenmerk van systeemtherapie is dat belangrijke naasten zoals de partner, kinderen, broer, zus, ouders, buren, vrienden of collega's betrokken kunnen worden bij de therapie. Tijdens de therapie is er veel aandacht voor de onderlinge interactiepatronen en de verbetering hiervan. Er wordt ook rekening gehouden met eventuele belangrijke afwezigen.

Klachten staan niet op zichzelf

Uitgangspunt is dat een probleem of een (psychische) klacht nooit op zichzelf staat. De sociale, relationele en culturele context speelt altijd een rol. De leefsituatie en relaties (samen: het systeem) hebben invloed op problemen. Tijdens de therapie wordt besproken welke invloed omgevingsfactoren zoals werk, school, buurt, religie en cultuur hebben op het probleem en op alle betrokken.

Kwaliteit

Systeemtherapeuten hebben een twee-jarige post-doctorale opleiding tot systeemtherapeut gevolgd. Ik ben opgeleid door CTTO Amsterdam.

De NVRG is het kwaliteitsregister voor systeemtherapeuten (en systeemtherapeutisch werkers). Bij de NVRG geregistreerde systeemtherapeuten voldoen aan vakbekwaamheidseisen:

  • zij houden hun kennis voortdurend bij in het kader van herregistratie van het lidmaatschap;

  • zij bespreken regelmatig hun beroepsmatig functioneren met vakgenoten;

  • zij blijven op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied

  • zij vormen een netwerk met vakgenoten via verenigingsactiviteiten en social media;

  • zij dragen bij aan het behartigen van de belangen van de beroepsgroep.

  • zij bespreken regelmatig hun beroepsmatig functioneren met vakgenoten;

Transculturele therapie

Deze vorm van therapie richt zich op meerdere factoren en in het bijzonder op de familiegeschiedenis, de geschiedenis van de cultuur, de grootfamilie en het sociaal netwerk.

Uitgangspunten

Het gedachtengoed van het CTTO Amsterdam/ Expertisecentrum Transculturele Therapie en het Transitiebehandelmodel van Fariba Rhmaty vormen de uitgangspunten van deze therapie.

Belangrijke methoden/ interventies zijn het maken van een genogram en levenslijn, psycho-educatie en het samen op zoek gaan naar krachtbronnen, steunfiguren en beschermjassen. De therapeutische relatie speelt een belangrijke rol binnen deze vorm van therapie.

"In het transculturele denken is er sprake van gelijkwaardigheid van de mens, van culturen en taal. Men gaat uit van het besef dat ieder mens begiftigd is met een gelijkwaardig brein dat zich ontwikkelt binnen een bepaalde familiale, culturele en historische context. Transculturele therapie overstijgt de scheidslijnen tussen culturen."
- Glenn Helberg

EQUITY VS EQUALITY: WHAT'S THE DIFFERENCE?


Schematherapie en imaginaire rescripting

Schematherapie is een nationaal en internationaal wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een zich herhalende depressie. Een schema kun je zien als een bril waardoor je kijkt naar de wereld.

Hardnekkige patronen veranderen

Schematherapie is in de jaren 90 ontwikkeld door Jeffrey Young. Het is een integratieve therapie, die de meest succesvolle elementen uit de andere therapievormen heeft geïntegreerd tot één, allesomvattend behandelmodel.
Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen.

Focus op emoties en basisbehoeften

Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren.

De therapeutische relatie

Binnen de schematherapie is de therapeutische relatie een belangrijke element. Dit wordt ook wel 'limited reparenting' genoemd; de therapeut fungeert als een soort ouder en biedt de cliënt steun, zorg en waardering, alsook sturing en begrenzing die de cliënt in zijn jeugd tekort gekomen is.

Voor welke klachten

Schematherapie is geschikt voor de behandeling van complexe en langdurige psychische ziektebeelden. Denk bijvoorbeeld aan hardnekkige angsten, steeds terugkerende depressies en persoonlijkheidsproblemen. 

Emotionally Focused Therapy (EFT)

Wat is EFT?

Emotionally Focused Therapy is een specifieke vorm van partner- relatietherapie. EFT is een training voor psychiaters, psychotherapeuten, klinisch psychologen, GZ-psychologen en diegenen die lid zijn van een specialistische psychotherapievereniging.
Ik heb de vierdaagse basiscursus EFT gevolgd en ben geregistreerd als Basis EFT Registertherapeut.

Klik hier voor meer informatie over EFT.

"Juist mensen die veel van elkaar houden, kunnen elkaar kwetsen en emotioneel raken. Vaak gebeurt dit uit angst om de ander kwijt te raken. Ook komt het regelmatig voor dat gevoelens van wederzijds respect en waardering ontbreken. 'EFT voor stellen' onderzoekt deze onderliggende emoties, vastgeroeste patronen en het effect daarvan. Pijnlijke zaken worden besproken en de therapie ondersteunt jullie om daar open en eerlijk met elkaar over te praten. Je leert je partner én jezelf veel beter kennen."
- www.eft.nl

EMDR

Wat is EMDR?

EMDR staat voor 'Eye Movement Desensitization and Reprocessing'. Letterlijk vertaald betekent dit: 'door oogbewegingen opnieuw beleven van ingrijpende gebeurtenissen en deze alsnog verwerken'.

Traumatische herinneringen

Iedere nare gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft, wordt traumatisch genoemd. Typisch voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de fysieke reacties daarop. Deze herinneringen worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken op de die tijdens de traumatische gebeurtenis. Zo kan een geluid dat je hoort, een geur die je ruikt of een beeld dat je ziet de beelden en de gevoelens aan die gebeurtenis weer levendig terugbrengen in het heden, inclusief alle lichamelijke reacties van toen.

Wanneer EMDR?

In het leven van een mens kunnen bepaalde gebeurtenissen diep ingrijpen en nog dagelijks grote invloed hebben op het functioneren. Soms is de aanleiding helder en direct terug te voeren naar een bepaalde gebeurtenis. Soms is het ook niet altijd duidelijk waar sommige gemoedstoestanden vandaan komen. Mensen kunnen jarenlang rondlopen met angst, verdriet, schaamte of spijt zonder te weten waardoor deze gevoelens veroorzaakt worden. Ook dan kan met EMDR-therapie de onderliggende oorzaak naar boven worden gehaald en verwerkt. Ook diverse lichamelijke klachten die geen aanwijsbare oorzaak hebben, kunnen worden behandeld.

Doel van EMDR

Het doel van EMDR is de oude ervaringen en herinneringen aan de gebeurtenissen te verwerken, het eigen verwerkingssysteem weer op gang brengen. Hiermee zullen ook klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen.

Effect van EMDR

EMDR zal ervoor zorgen dat de spanning, de psychische lading, die gekoppeld is aan de nare ervaring zal verminderen of helemaal verdwijnen. Het maakt het makkelijker om aan de oude ervaring terug te denken zonder in de 'oude' emotie terug te vallen.

EMDR wordt onder andere toegepast bij:

  • Angsten en fobieen, bijvoorbeeld rijangst, vliegangst, straatvrees, sociale angst, spinnenangst, watervrees.

  • Depressie

  • Relatieproblemen

  • Verslavingsproblemen

  • Dwanggedachtes en handelingen.

  • Pestverleden of in het heden.

  • Overval/inbraak

  • Burn-out

  • Paniekgevoelens en paniek aanvallen

  • Nachtmerries

  • Weinig zelfvertrouwen

  • Woede uitbarstingen

Wat als ik een andere klacht heb?

Ik geef EMDR bij enkelvoudige klachten. Bij complexer trauma zal ik je doorverwijzen naar een meer gespecialiseerde EMDR-therapeut.

Zijn er ook nadelen?

Na afloop van een EMDR sessie kunnen de effecten nog even doorwerken. Je kunt je vermoeid voelen, anders slapen, dieper of juist onrustiger en je kunt het gevoel hebben dat je de regie even kwijt bent. Bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Vaak is het dan een geruststelling dat dit in de regel niet langer dan 3 dagen duurt.

tekst uit: folder van Samenwerkende EMDR –therapeuten, www.emdr-therapeuten.nl

Hoe werkt EMDR?

Kijk dit filmpje over EMDR voor meer informatie over hoe het werkt. (Bron: Therapieland.)


Rythm of Regulation en de Polyvagaal theorie

De Polyvagaal theorie is ontwikkeld in 1994 door Dr. Stephen Porges. Deb Dana heeft de theorie vertaald in een behandelmodel, dat 'Rythm of Regulation®' heet.
In mijn praktijk maak ik regelmatig gebruik van zowel de theorie, als het behandelmodel.

"The science of feeling safe enough to fall in love with life"

-Deb Dana